P R A K T I S C H E  I N F O R M A T I E

Frankrijk is op alle vlakken vergelijkbaar met ons land. Op deze pagina vind je nog eens alle praktische informatie die je nodig hebt ter plaatse en alle info omtrent de verplichte coronapas. 



Reisdocumenten

Als EU-burger, moet je jouw identiteitskaart of paspoort niet laten zien bij de grensovergang. Enkel de grenscontroles zijn afgeschaft binnen de Schengenzone, daarom blijft het raadzaam om altijd een identiteitsbewijs mee te nemen, zodat je altijd kan bewijzen wie je bent.

Bij de registratie voor het vertrek vragen wij je ook om even je identiteitskaart of paspoort te tonen. Voor de coronapas is een identiteitskaart ook verplicht. Een rijbewijs, bankkaart of iets dergelijks wordt niet aanvaard als geldig reisdocument of identiteitsbewijs.


Covid-19

Om Frankrijk binnen te reizen is een pass vaccinal óf pass sanitaire vereist.

Voor de pass vaccinal geldt:

  • Een bewijs van volledige vaccinatie: 2 doses + boosterprik binnen 4 maanden na de 2e prik.
  • Een bewijs van herstel van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 4 maanden geleden.
  • Een verklaring van een contra-indicatie voor vaccinatie.

Voor de pass sanitaire geldt: 

  • een vaccinatiebewijs (pass vaccinal, zie boven), op voorwaarde dat de betrokkene volledig is gevaccineerd (booster niet verplicht) en er voldoende tijd is verstreken na de laatste injectie.
  • een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur.
  • een herstelbewijs waaruit blijkt dat de betrokkene al minstens 11 dagen van corona is hersteld en deze besmetting niet langer dan 4 maanden geleden is.

Wij volgen steeds de richtlijnen van de Belgische overheid. Die kan je hier nalezen. 


Vaccinaties

Voor Frankrijk zijn behalve het coronavaccin geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.


Gezondheidszorg

Het land met de beste gezondheidszorg van de hele wereld is Frankrijk. De ziekenhuizen zijn er van een hoog niveau. Voor de reis vragen we alle reizigers op contact op te nemen met de huisarts en het ziekenfonds indien nodig. Onze reisleider staat steeds paraat en kan door zijn EHBO-cursus meteen ingrijpen. Indien te ernstig zorgen we zo snel mogelijk voor een ambulance of vervoer naar het ziekenhuis. De reisleider zal ook altijd helpen met de papieren. Wij hebben voor de reis ook de contactgegevens van jouw huisarts, indien nodig contacteren wij hem.

Je hebt kosten voor verzorging zonder ziekenhuisopname:

  • Betaal je ambulante kosten (bv. een raadpleging of geneesmiddelen) ter plaatse.
  • Bewaar alle originele betaalbewijzen, voorschriften en ook de geneesmiddelenvignetten die ze in Frankrijk gebruiken.
  • Bezorg al je papieren na huiskomst aan jouw ziekenfonds.

Je wordt opgenomen in het ziekenhuis:

  • Neem steeds binnen de 48 uur na de opname contact op met de alarmcentrale Mutas, de mutualistische alarm- en zorgcentrale in België. Indien niet mogelijk doet de reisleider dat.
  • Indien je geen Europese ziekteverzekeringskaart kan voorleggen, zal Mutas een vervangingsattest aan het ziekenhuis bezorgen.
  • Betaal nooit je ziekenhuisfactuur in het buitenland. Indien expliciet gevraagd, neem meteen contact op met Mutas.

Noodgevallen

Zorg er steeds voor dat je op volgende drie vragen kan antwoorden: wie ben ik (geef een telefoonnummer), waar ben ik (exact adres) en wat is de reden van mijn oproep.

Als je getuige of slachtoffer bent van een ongeval, kan je volgende noodnummers gebruiken:

  • Europees noodnummer : 112
  • Politie: 17.
  • Ambulance (SAMU): 15.
  • Brandweer: 18.

De reisleider is altijd beschikbaar in geval van nood. 


Geldzaken

  • Munteenheid = Euro (EUR)
  • Bankkaarten (ook creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
  • Frankrijk heeft voldoende geldautomaten
  • Let op: Geld opnemen met een bankkaart is niet altijd gratis. Uitbaters van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert. Raadpleeg je eigen bank om te weten welke geldautomaten kosteloos zijn.


Tijdzone 

Frankrijk bevindt zich in dezelfde tijdszone als België, namelijk in de zone GMT+1. Als het in België 12h00 's middags is, dan is dat hetzelfde in Frankrijk.


Drinkwater

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan je het veilig drinken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, is het aangeraden om flessenwater te drinken dat overal verkrijgbaar is.


Muggen

Opgelet! In Frankrijk komen in het Middellandse Zeegebied af en toe muggen voor die ziekten kunnen overbrengen als dengue, chikungunya en zika. Deze muggen zijn vooral overdag actief.

Het is aangeraden om beschermende kleding te dragen en op de onbeschermde huid een insectenwerend middel aan te brengen. Bij voorkeur het middel DEET. Slapen onder een muskietennet is ook een aanrader. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin